CA bewaring kersen
Er worden twee typen kersen geteeld: de zoete kers (Prunus avium L.) en de zure kers (Prunus cerasus). De zoete kersen worden in hoofdzaak direct verkocht na de oogst. CA bewaring wordt op kleine schaal toegepast en dan meestal met een pallet hoezensysteem.
Een kenmerk van versheid van kersen is de kwaliteit van de stengel en de vruchten. De kwaliteit van de vrucht bij de oogst is van belang voor de bewaarmogelijkheden. Een uniform product met zo weinig mogelijk beschadigingen is de basis. Vochtverlies en veroudering leiden tot bruinverkleuring en verdroging van de stengel. Dat moet zo veel mogelijk worden voorkomen door goed en snel inkoelen.
Kersen kunnen rondom het vriespunt worden bewaard bij een zo hoog mogelijk luchtvochtigheid. Luchtbevochtiging kan worden toegepast. Kersen zijn beperkt houdbaar en de bewaarduur kan met CA bewaring worden verlengd. Een hoezen bewaarsysteem waarin de zuurstof en CO2 condities worden geregeld is daar geschikt voor. Een verlaagd zuurstofgehalte van 3-7% zuurstof zorgt voor een beter behoudt van stevigheid.
Kersen zijn beperkt houdbaar. Ze kunnen rondom het vriespunt, 0-1°C bij normale atmosferische condities (NA) 2-3 weken worden bewaard worden. Bij voorkeur bij een zo hoog mogelijke relatieve vochtigheid. Luchtbevochtiging kan worden toegepast.
Controlled Atmosphere heeft positieve effecten op de bewaarbaarheid van kersen. Verlaging van het zuurstofgehalte tot een niveau van 5% bevordert het behoud van stevigheid door de verlaging van de respiratie van vruchten.
Bewaring bij een hoger CO2 gehalte heeft een positief effect. De kersen behouden de verse uitstraling beter en schimmelgroei wordt onderdrukt. Kersen produceren weinig ethyleen en zijn voor de rijping niet gevoelig op verhoogde ethyleen concentraties.
Met het Storex CA Palletbag system kunnen kersen in hoezen bewaard worden waarbij het CA klimaat per hoes individueel geregeld wordt. De Auto Store CA regeling is uitbreidbaar tot 200-400 hoezen. Neem contact op met Storex voor meer informatie