CA bewaring kiwi
(CA) bewaring van Kiwi’s kenmerkt zich door de zorg om het ethyleen gehalte zo laag mogelijk te houden. Bij voorkeur 0 PPB en niet hoger dan 20 PPB ethyleen. Kiwi’s produceren zeer weinig ethyleen maar zijn er zeer gevoelig voor. De oogst moet zorgvuldig gebeuren omdat beschadigde vruchten de ethyleenproductie verhogen. Na de oogst wordt curing vaak toegepast waarbij de vruchten 2 dagen bij omgevingstemperatuur worden bewaard om aanwezige vruchtbeschadigingen aan de schil te laten helen en de kans op botrytis en ‘stem end rot’ te voorkomen.
Kiwi’s worden bewaard onder atmosferisch condities (RA) maar kunnen ook goed bewaard worden met CA. Voor beide systemen levert Storex Ethyleen convertors die ethyleen omzetten in CO2 en water. De kiwi’s kunnen onder RA condities 3-5 maanden worden bewaard bij een temperatuur van -0,5 °C tot 0 °C en een relatieve vochtigheid van 90 tot 95%. CA bewaring verlengt deze termijn tot 6 maanden. Een verhoogd gehalte van 3-4% CO2 zorgt voor een beter behoud van stevigheid. Een hoog CO2 gehalte >7% kan leiden tot internal break down. De zuurstof verlaging tot b.v. 2% vertraagt de rijping. Er kan smaakbederf optreden bij een O2 concentratie van minder dan 1%.
Met CA bewaring bij kiwi’s worden goede resultaten behaald.